Por

(Allium porrum L.)

Por ima pikantno trpko aromo, ki rahlo spominja na čebulo. Glede na čas pobiranja poznamo spomladanske, poletne, jesenske in zimske sorte pora. Prvi dve sorti imata daljše steblo in svetlozelene liste. Jesenski in zimski por imata krajše steblo in temnozelene liste. Čas pobiranja pora ne vpliva na njegov okus, niti na hranilno vrednost. Kot vse čebulnice tudi por vsebuje minerale, kalij, kalcij in železo.


LANCIA – 84 dnevni
Lancia je zgodnja sorta, hitre rasti in zdravega izgleda. Beli del je dolg, brez okrogle odebelitve. Listi so močni, pokončni in srednje zelene barve. Ta sorta je primerna za letno in zgodnje jesensko pridelavo v pogojih kontinentalne klime. Raste 84 dni po presajanju.

LINCOLN – 75 dnevni
Ta sorta je v tipu dolgega bolgarskega pora, primerna za poletno pridelavo. Oblikuje zelo dolga, bela, čvrsta podolgovata stebla, brez okrogle odebelitve. Ima enakomerno zeleno barvo z močnimi, navpičnimi listi. Je hitrorastoča sorta, ki doseže velik pridelek. Raste 75 dni po presajanju.

COLUMBUS – 85 dnevni
Sorta primerna za poletno in zgodnje jesensko pridelavo. Je hitrorastoča sorta, ki doseže velik pridelek. Ima enakomerno zeleno barvo, z močnimi, navpičnimi listi. Stebla so dolga, brez okrogle odebelitve. Raste 85 dni po presajanju.

LANCELOT – 90 dnevni
Plavo-zeleni por primeren za pozno letno-jesensko pridelavo. Je izredno lepe oblike. Oblikuje zelo dolga, bela, čvrsta podolgovata stebla, brez okrogle odebelitve. Je hitrorastoča sorta z močnimi navpičnimi listi, temno zelene barve. Raste 90 dni po presajanju.