Čebula | (Allium cepa L.)

So rastline iz družine lukovk, ki se na široko uporabljajo v prehrani. So nezahtevna vrtnina za vzgojo, za dober pridelek pa je treba biti pozoren predvsem na gnojenje in sajenje. So toplotno nezahtevne vrtnine, ki imajo rada rahla, dobro odcedna tla.

 

Napotki za vzgojo čebule:

  1. Ugajajo ji humozna, prepustna in srednje težka tla. Zemlja ne sme biti pretežka in zapleveljena. Ugajajo ji zmerno tople in sončne lege. Manj ustrezna so zelo lahka, sipka in peščena ali zelo težka, glinasta tla.
  2. sajenje: v rastlinjaku od meseca februarja, na prostem marca. Sajenje se izvaja v razdalji 10-15 cm med sadikami v vrsti. Sadiko zakoplite do višine, kot je rastla do sedaj.
  3. Podnebje: optimalna temperatura rasti je okrog 15°C, najnižja 5°C
  4. Sajenje: čebule praviloma ni potrebno gnojiti, sploh pa ne prenese svežega gnoja. Če že gnojimo, potem samo z organskimi gnojili.
  5. nega in vzdrževanje: v bližini sadike je potrebno redno odstranjevati plevel
  6. zalivanje: sadilno mesto je najbolje zaliti pred sajenjem. Redno zalivanje ni potrebno. V vročih mesecih zalivamo bolj poredko, vendar obilno. Zaliti je potrebno do globine zemlje 10 cm, saj čebula razvije zelo plitve korenine.
Sadike Druzovič rjava čebula exhibition

RJAVA ČEBULA EXHIBITION

Je srednje zgodnja čebula z odličnim okusom. Je debelejša sorta čebule, ki je vsestransko uporabna. Namenjena je predvsem za svežo uporabo. Pri tej sorti, zaradi njene velikosti, upoštevajte minimalni sadilni razmak 10 cm.

Sadilnik razmak: 10 cm – 15 cm

Teža: 1 – 1,5 kg 

Barva pridelka: rjava
Pridelava: na prostem, v raslinjaku
Zrelost: 70 – 80 dni po presajanju
Sadike Druzovič Čebula Red Wing F1

RDEČA ČEBULA REDWING F1

Je okrogla sorta čebule, ki je zelo čvrsta. Namenjena je predvsem za skladiščenje in svežo potrošnjo. Pravilno jo lahko skladiščimo tudi do 10 mesecev.

Sadilni razmak: 25 cm – 35 cm

Barva pridelka: rdeča

Pridelava: na prostem, v raslinjaku

Zrelost: 110 dni po presajanju

Sadike Druzovič stoletna čebula

STOLETNA ČEBULA (Allium fistulosum L.)

Je sorodnica čebule, ki ne razvije klasičnih čebul, ampak ima votle liste in votlo belo steblo. Je nezahtevna za vzgojo. Namesto čebule jo uporabljamo kot dodatek k solatam ali različnim drugim jedem.

Barva pridelka: zelena, belo votlo steblo

Pridelava: na prostem, v rastlinjaku, v loncih

Sadike Druzovič Šalotka čebula

ŠALOTKA (Allium cepa var. agreggatum L.)

Šalotka je vrtnina, ki izhaja iz družine čebulnic. Za njo je značilno da razvije večje število manjših čebulnic, ki so zrastle v šope. Od čebule se razlikuje po tem, da je od nje zgodnješa, ter manj ostrega okusa. Sadike imajo rade dobro odcedna tla, nikakor je ne smemo dognojevati s hlevskim gnojem, saj ga ne prenaša. Za svežo porabo lahko uporabljamo tudi njeno zeleno listje.

Sadilnik razmak: 15 cm

Barva pridelka: bele čebulnice

Pridelava: na prostem, v rastlinjaku, v loncih