Bučke

(Cucurbita pepo L.)

Bučke so toplotno občutljiva vrtnina, ki ne prenese nizkih temperatur. Plodovi bučk, so glede na sorto, različnih velikosti in oblik. Za prehrano uporabljamo mlade plodove z mehko in tanko lupino, hkrati pa z rednim pobiranjem vzpodbujamo cvetenje in rast novih. Okvirna sadilna razdalja je ena bučka na en m². Za dolgo rastno dobo je potrebno bučke dobro in redno oskrbovati z vodo.

Temno zelene bučke


ELITE F1
Zelo zgoden in roden hibrid. Bučke so marmorirano zelene, svetleče in okusne. Redno jih obtrgujemo, da nastavijo nove cvetove. Rastlina ima grmičasto rast. Najbolj uspevajo v toplejših zavetrnih legah, v izdatno pognojeni zemlji. Lahko jih vzgajamo tudi v rastlinjaku ali pod tunelom.

CIGAL F1
Bučke cigal (cukini) so zelo rodne in odporne. Plodovi so lepi in svetleči, temnozelene barve in cilindrične oblike. Kvalitetni in izenačeni plodovi bogatega okusa, ki zrastejo od 15 do 18 cm, so primerni za pomladansko, poletno in jesensko pridelavo.

TARMINO F1
Zgodnji hibrid, visoko donosne bučke. Plodovi so dolgi, zeleni in cilindrično oblikovani. Njena notranjost je močna in trda. Primerna je za svežo porabo, shranjevanje, predelavo in zamrzovanje. Sorta je primerna za vzgojo pomladi in poleti, priporoča pa se tudi kasnejše sajenje za jesensko pridelavo.

Svetlo zelene bučke


GREYZINI F1
Bučke, katerih rastlina raste v obliki grmička. Plodovi so marmorirani, belozelene barve, zelo čvrsti, slastnega in sladkega okusa. Ob rednem obtrgovanju vzpodbujamo rast novih. Je zgodnja sorta, ki obilno obrodi. Za dobro rodnost potrebujejo veliko sonca.

LOREA F1
Lorea je zgodnja sorta bučk. Plodovi so svetlozelene (bele) barve, srednje dolgi in cilindrične oblike. Sadika ima močno razvito biljko z dobrim pokrivanjem listov. Ob rednem pobiranju daje lepo število okusnih plodov. Sadimo jih spomladi ter poleti. Je dobro rezistentna na pepelovko.

Okrogle bučke


RONDO F1
Sorta okroglih bučk, katere plodovi so svetle, marmorirano zelene barve. Je zgodnja sorta. Plodovi rastejo v grmičkih, ki jih redno obtrgujemo. So zelo rodne. Sadimo jih spomladi in poleti.