Zelena

(Apium graveolens L.)

Zelena je rastlina iz družine kobulnic. Po izgledu je zelo podobna peteršilju. Razlikujemo naslednje tipe zelene: gomoljna zelena, listna zelena in stebelna zelena.

Gomoljna zelena je v večini namenjena sveži potrošnji in industrijski predlavi. Zadebeljen, okrogel gomolj ima poseben okus in aromo, zaradi česar je idealen za pripravo različnih sokov, juh in solat. Uporabljamo tudi liste, sveže ali sušene.

Listno zeleno odlikuje edinstven okus, zato je idealna kot okusen dodatek za pripravo juh in solat. Listi so primerni tudi za sušenje.

Stebelna zelena je popularna zelenjava, ki se zahvaljujoč prodorni aromi i močnemu okusu uporablja za pripravo solat in juh. Odličnega okusa je tudi sveža.


BALENA F1 – GOMOLJNA ZELENA
Rani hibrid, zelo odporen na uhajanje v cvet, kar omogoča, da jo sadimo bolj zgodaj kot ostale sorte, ki so na tržišču. Gomolji so okrogle oblike in dobro popolnjeni. Listi so kratki in temno zelene barve. Primerna je za svežo uporabo (gomolj – list) in industrijsko predelavo.

BRILLIANT – GOMOLJNA ZELENA
Srednje zgodnja sorta s temno zelenimi in visokimi listi. Gomolji so beli, gladki in okrogli. Ta sorta je namenjena za svežo porabo, predelavo in skladiščenje. Čas vzgajanja zelene je zelo dolg, zato se zeleno priporoča saditi v okviru priporočenih rokov.

SAFIR – LISTNA ZELENA
Zelena v tipu amsterdamske listne zelene. Rastlina je čvrsta, velikih listov in temno zelene barve. Namenjena je sveži porabi in predelavi, lahko pa jo tudi nasekljano zamrznemo. Po rezanju listov se rastlina zelo hitro obnovi.

TANGO – STEBELNA ZELENA
Ta zelena ima zelo dolga in gladka stebla. Nima stranskih poganjkov. Je zelo obstojna in se lahko pobira skozi celo leto. Barva listov je srednje zelena.