Zelena je rastlina iz družine kobulnic. Po izgledu je zelo podobna peteršilju. Razlikujemo naslednje tipe zelene: gomoljna zelena, listna zelena in stebelna zelena.
Gomoljna zelena je v večini namenjena sveži potrošnji in industrijski predlavi. Zadebeljen, okrogel gomolj ima poseben okus in aromo, zaradi česar je idealen za pripravo različnih sokov, juh in solat. Uporabljamo tudi liste, sveže ali sušene.
Listno zeleno odlikuje edinstven okus, zato je idealna kot okusen dodatek za pripravo juh in solat. Listi so primerni tudi za sušenje.
Stebelna zelena je popularna zelenjava, ki se zahvaljujoč prodorni aromi i močnemu okusu uporablja za pripravo solat in juh. Odličnega okusa je tudi sveža.
|
TANGO – STEBELNA ZELENA Ta zelena ima zelo dolga in gladka stebla. Nima stranskih poganjkov. Je zelo obstojna in se lahko pobira skozi celo leto. Barva listov je srednje zelena. |