Ohrovti

(Brassica oleracea var. gemmifera L.)

Ohrovt je enoletna vrtnina iz skupine kapusnic. Raste v različnih variacijah, glede na sorto in vrsto. Ohrovt prištevamo med najstarejše zdravilne rastline, saj je izjemno dragocen zaradi visoke vsebnosti vitamina C. V zimskem času sadike izredno dobro prenašajo nizke temperature.


Glavnati ohrovt

(Brassica oleracea var. Sabauda L.)

Glavnati ohrovt izoblikuje glavo kakor zelje. Zanj pa je značilno, da ima bolj mehurjaste liste. Običajno ga vzgajamo za pozno poletno, jesensko in zimsko pridelavo. Ker ima dobro razvito toleranco na nizke temperature, ga lahko v blažji zimi pustimo kar na vrtu. Spada med izredno zdravo zelenjavo.


CAPRICIO F1 – 70 dnevni
Glavnati ohrovt, ki formira kompaktne glavice, povprečne teže med 1 – 2,5 kg. Listi glavice so enakomerno mehurjasti in tvorijo rahlo ploščato obliko glavice, temnozelene barve. Pobiranje pridelka je možno okoli 70 dni po presajanju. Hibrid je primeren za pridelavo in pobiranje v poletnem in jesenskem času.

CASERTA F1 – 110 dnevni
Glavnati ohrovt izenačenih glavic, je okrogle oblike in temnozelene barve. Povprečna teža glavice znaša med 1,5 – 2,5 kg. Aromatičen pridelek se pobira približno 110 dni po sajenju. Primeren je za svežo uporabo kot tudi skladiščenje. Odlikuje ga visoka tolerantnost na nizke temperature.

FAMOSA F1 – 65 dnevni
Hitro rastoči hibrid. Formira okrogle, čvrste glave temno zelene barve, teže od 1,5 do 2 kg. Primeren je za vzgojo od pomladi do jeseni. Njegova vegetacijska doba traja približno 65 dni po presajanju.

Brstični ohrovt

(Brassica oleracea var. Gemmifera L.)

Brstični ohrovt prepoznamo po njegovih majhnih glavicah, ki zrastejo na steblu. Zaradi dobro razvite odpornosti na nizke temperature je čas pobiranja brstičnega ohrovta znatno daljši od zelja. Na vrhu stebla razvije prosto rastoče liste. Za prehrano so koristne samo male glavice, premera okrog 2 do 4 cm, ki rastejo vzdolž stebla. V višino zraste od 60 do 180 cm.


TOPLINE F1 – 150 dnevni
Je vrhunska sorta z izvrstnimi glavicami brstičnega ohrovta, ki imajo odličen okus. Enako oblikovane glave ležijo tesno na veji druga ob drugi. Imajo zelo dolg čas spravila, saj je celotna rastlina tolerantna na nizke temperature. Rastna doba je približno 150 dni.

BOSWORTH F1 – 150 – 170 dnevni
Hibrid brstičnega ohrovta je primeren za proizvodnjo v jeseni ter zimi. Njegova rastna doba je približno 150 do 170 dni, odvisno od pogojev tekom vegetacije. Dobro nastavlja glavice premera od 25 do 35 mm. Rastlina ima razvito toleranco na nizke temperature.

FRANKLIN F1 – 125 dnevni
Zelo zgodnji hibrid brstičnega ohrovta visoke rodnosti. Naredi lepe, okrogle in kvalitetne brstiče, velike od 3 do 4 cm. Ti se enakomerno razporedijo po srednje velikem steblu. Je zelo odporna sorta, ki dobro prenaša različne rastne razmere. Pobiramo ga približno 125 dni po presajanju sadik.

Listni ohrovt

(Brassica oleracea var. Acephala L.)

Listni ohrovt se iz skupine kapusnic loči po tem, da sadika ne tvori glavice ampak listi rastejo na visokem steblu, ki zraste od 0,5 do 1m visoko.

Listni ohrovt je pri nas posebno zanimiv kot zimska zelenjava. Obtrgujemo ga lahko še takrat, ko večina ostalih kultur že podleže nizkim zimskim temperaturam.


WINTERBOR F1 – 110 dnevni
Listni ohrovt, močno nakodranih, temno zelenih listov. Je zelo dekorativen, bogat z vitaminom C in specifičenga okusa. Ima izjemno hranilno vrednost. Je nezahteven za vzgojo in dobro prenaša slabšie rastne pogoe. Je zgodnja spomladanska sorta kodrolistnega ohrovta, namenjena ročnemu pobiranju. Njegova vegetacijska doba znaša 110 dni.