Jajčevci

(Solanum melongena L.)

Jajčevci so enoletne, krepke, na delih olesenele rastline, ki zrastejo od 50 do 150 cm visoko. Steblo je vijolično-zeleno, cvetovi lila barve. Sadeži jajčevca so sestavljeni iz 92 odstotkov vode in zato njeni veliki porabnik. So okrogle, podolgovato jajčaste ali hruškaste oblike. Zrastejo v atraktivni črno-vijolični, vijolični ali beli barvi.


Vijolični jajčevci


EPIC F1
Epic je zelo rodna sorta jajčevca, ki zraste v majhne, 60 do 70 cm visoke grmičke. Rastlina je močna, pokončna in prilagodljiva. Plodovi so temno vijolčne do črne barve, v obliki kaplje, teže do 380 gramov. Meso je čvrsto in okusno, nežne svetlo zelene barve. Pridelujemo ga na prostem ali na pokritih površinah.

BLACK BELL F1
Black bell je grmičast jajčevec, ki nam daje okusne in čvrste plodove jajčaste oblike, teže do 540g. Plodovi so temno vijolični do črni in vsebujejo malo semen. Meso je čvrsto, krem bele barve. Rastlina je bujna, odlikuje pa jo dobro nastavljanjem cvetov. Pridelujemo ga na prostem ali v rastlinjakih.

MADRID F1
Madrid je zgodnja sorta jajčevca, ki je ovalne oblike. Primeren je za vzgojo na prostem ter v zaščitenih prostorih. Rastlina je močna in srednje bujne rasti. Je zelo prilagodljiva in visoko donosna. Plodovi dosegajo težo med 350 do 400g.

Lila jajčevci


VIOLETTA DI FIRENZE F1
Sorta, ki nam daje velik, zelo izenačen in uniformen izdelek. Vsaka sadika proizvede od 8 do 10 sadežev, ki dosegajo težo do 500 gramov. Ima kompaktno meso nežnega okusa, ki vsebuje malo semen.

Beli jajčevci


ALBA BIANCA
Jajčevec katerega plodovi so bele svetleče barve in odličnega okusa. Meso je trdo in rahlo zeleno bele barve. Primeren je za vzgojo na prostem, v tunelih in rastlinjakih.