To spletno mesto uporablja piškotke, da vam lahko zagotovimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in opravljajo funkcije, kot je prepoznavanje, ko se vrnete na našo spletno stran, in pomagajo naši ekipi razumeti, kateri deli spletne strani se vam zdijo najbolj zanimivi in uporabni.
Zelena | (Apium graveolens L.)
Zelena je rastlina iz družine kobulnic. Po izgledu je zelo podobna peteršilju. Razlikujemo naslednje tipe zelene: gomoljna zelena, listna zelena in stebelna zelena.
GOMOLJNA ZELENA
Gomoljna zelena je v večini namenjena sveži potrošnji in industrijski predlavi. Zadebeljen, okrogel gomolj ima poseben okus in aromo, zaradi česar je idealen za pripravo različnih sokov, juh in solat. Uporabljamo tudi liste, sveže ali sušene.
BOSTON F1
Rani hibrid, zelo odporen na uhajanje v cvet, kar omogoča, da jo sadimo bolj zgodaj kot ostale sorte, ki so na tržišču. Listi so kratki in temno zelene barve. Primerna je za svežo uporabo (gomolj – list) in industrijsko predelavo.
Barva pridelka: beli gladki gomolj, okrogle oblike
Pridelava: na prostem / v rastlinjaku
Zrelost: 95 dni po presajanju
LISTNA ZELENA
Listno zeleno odlikuje edinstven okus, zato je idealna kot okusen dodatek za pripravo juh in solat. Listi so primerni tudi za sušenje.
SAFIR
Zelena v tipu amsterdamske listne zelene. Rastlina je čvrsta, velikih listov in temno zelene barve. Namenjena je sveži porabi in predelavi, lahko pa jo tudi nasekljano zamrznemo. Po rezanju listov se rastlina zelo hitro obnovi.
Barva pridelka: temnozelene barve
Pridelava: na prostem / v rastlinjaku
Zrelost: –
STEBELNA ZELENA
Stebelna zelena je popularna zelenjava, ki se zahvaljujoč prodorni aromi i močnemu okusu uporablja za pripravo solat in juh. Odličnega okusa je tudi sveža.
KELVIN F1
Ta zelena ima zelo močna, dolga, gladka ter sočna stebla ter pokončne liste. Je kompakte rasti in nima stranskih poganjkov. Priporočamo sajenje od pomladi do sredine avgusta.
Teža: – (se obrezuje)
Barva pridelka: temnozelene barve
Pridelava: na prostem / v rastlinjaku
Zrelost: 60 dni po presajanju