Paprike

(Capsicum annuum L.)

Je enoletnica, ki glede na sorto in vrsto daje plodove različnih oblik in barv. Je zelo hranljivo živilo, ki vsebuje veliko vitamnina C, njegova vsebnost pa je odvisna od barve paprike. Barva plodov je lahko zelena, rdeča, rumena, oranžna, bela, vijoličasta ali črna.

Rastejo v grmičkih, ki jih oblikujejo parno nastavljeni listi. Stranski poganjki se razraščajo hkrati z rastjo sadike. Ko doseže višino okrog 30 cm že lahko občudujemo prve cvetove. Sadike paprike najlepše uspevajo v strukturnih, zmerno vlažnih in dobro gnojenih tleh. So toplotno občutljive, zato jih na prosto sadimo šele, ko ni več nevarnosti zmrzali in zunanja nočna temperature ne pade več pod 7°C.

Plodovi paprike so namenjeni sveži uporabi, kuhanju in predelovanju.


Rumene paprike


BELLADONNA F1
Je zelo zgodnji hibrid paprike babure. Plodovi so mesnati, privlačne nežno rumene barve, ki v tehnološki zrelosti preidejo v oranžno barvo. Namenjena je pridelavi v rastlinjaku in na prostem. Štiriprekatni plodovi dosegajo povrečno težo med 170 in 200g.

MADONNA F1
Je zgodnji hibrid paprike babure. Plodovi so svetlo rumene barve, ki v tehnološki zrelosti preidejo v rdečo barvo. Vsebujejo veliko vitamina C. Namenjena je za vzgojo v rastlinjakih in na prostem. Rastlina je bujne rasti in pri višjih temperaturah dobro nastavlja cvetove. Plodovi so zelo okusni, povprečne teže od 160 do 180g.

SALANA F1
Rumen hibrid paprike babure, ki ima zelo močno in kompaktno steblo z razvejanimi listi. Plodovi so zelo enakomerni, nežne rumene barve s 3-4 prekati. Dosegajo težo od 180 do 200g. V tehnološki zrelosti preidejo v rdečo barvo. Paprika je namenjena za zunanjo in notranjo pridelavo.

ŠOROKŠARI
Šorokšari je 3-4 prekatna srednje pozna sorta tipa babure. Plodovi, atraktivno bledo rumene barve, so zelo veliki, mesnati in izredno okusni. Sorta je odlična za pripravo solat, vlaganje ali polnjenje. Rastlina je močne rasti in kompaktna, s štrlečimi plodovi, ki dosegajo povrečno težo 150g.

BRILLIANT F1
Hibrid, ki zelo zgodaj oblikuje plodove, primerne za pobiranje. Med sezono ga krasi intenzivno nastavljanje plodov. Plodovi so veliki, pravilne, blago izdolžene oblike ter dopadljivega tržnega izgleda. Barva plodov je čudovita belo-rumena, ki v času zorenja prehaja v rdečo. S svojim stabilnim pridelkom se je izkazal v najrazličnejših pogojih in tehnologijah pridelave.

BAGOLY F1
Zgodnji hibrid rumene paprike babure. Mesnati plodovi so 4 prekatni, nežne rumene barve, povrečne teže od 150 do 180g. Rastlina je bujne rasti, primerna za spomladansko in poletno pridelavo na prostem ali v zaščitenih prostorih. V tehnološki zrelosti se obarva rdeče.

Zelene paprike


MONTE F1 – SVETLO ZELENA
Monte je edina zgodnja sorta paprike babure, katere plodovi v tehnološki fazi niso temno zeleni, ampak so izjemno atraktivne svetlo zelene barve. Plodovi so veliki, povprečno tehtajo od 200 do 250g, so zelo okusni in sočni. Sorta je izredno rodna in nam daje velik tržno zanimiv pridelek.

RED KNIGHT F1
Red Knight je zgoden hibrid zelene babure, ki ima zelo stabilno in razvejano biljko. Plodovi so mesnati, visoko donosni in kakovostni. So temno zelene barve, ki v tehnološki zrelosti preidejo v svetlo rdečo bravo. Povprečna teža plodov je do 310g. Sorta je primerna za vzgojo na prostem, tunelih in v rastlinjakih.

ARCANO F1
Zgoden hibrid sladke paprike, primeren za pridelavo na prostem in v pokritih prostorih. Plodovi so 3-4 prekatni, teže 200g in več, zelene barve. Ko nastopi polna zrelost, se spreminja v rdečo. Rastlina je bujne rasti in ščiti plodove pred sončnimi ožigi. Sorta je primerna tudi za sajenje v loncih.

KALIFORNIJSKO ČUDO
Kalifornijsko čudo je mesnata paprika tipa babure. Plodovi so veliki in enakomerni ter v povprečju tehtajo do 250g. Zanimiva je zaradi intenzivne barve, ki se preliva od temno zelene do svetleče rdeče. Izvrstna je za pripravo solat, kuhanje ali ozimnico.

Podolgovate paprike


KAPTUR F1
Kaptur je podolgovata zeleno rdeča paprika, katere plodovi v povprečju dosegajo od 120-140g. Namenjena je sveži potrošnji, hkrati pa je odlična za pripravo ajvarja, peko na žaru ali v pečici. Ima debele in sočne stene plodov, ki so dolgo obstojni po obiranju.

SLONOVO UHO „KOZJI ROG“
Je pozna sorta koničaste paprike, katere plodovi so zelo debeli, podolgovati in bočno sploščeni. Najprej so plodovi zelene barve, v tehnološki zrelosti se obarvajo v rdeče. Sorta je primerna za svežo uporabo, vlaganje ali pečenje. Teža plodov je med 120 in 220 g.

MAGDALENA
Srednje zgodnja sorta podolgovate paprike. Plodovi so zelene barve, ki v tehnološki zrelosti, preidejo v zelo intenzivno rdečo barvo. Je zelo rodna sorta, primerna za svežo uporabo, peko v pečici ali na žaru ter vlaganje. Prve plodove pobiramo 60 dni po presajanju.

SIVRIJA
Srednje zgodnja, podolgovata paprika lepe, svetlo zelene barve. Meso te sorte je srednje debelo, zelo okusno in sladko. Je sorta z velikim donosom pridelka. Primerna je za vlaganje in svežo uporabo. Pobiramo jo od 60 do 70 dni po presajanju.

Paprika paradižnik – paradajzarica


BOTINEČKA ŽUTA (BOTINSKA RUMENA)
Srednje zgodnja paprika namenjena za svežo uporabo ali vlaganje. Sprva bledo rumeni plodovi se v tehnološki zrelosti obarvajo rdeče. So okrogle oblike, imajo debelo meso in so sladkega okusa. Sodi med paprike tipa “paradižnik”. Vlagamo lahko narezano ali celo.

FRÜHROT
Sladka paprika, ki po izgledu spominja na paradižnik. Plodovi so svetleče rdeče barve, izdatno sočni in mesnati, z debelo steno. V povrečju dosegajo težo od 50-100g. Idealna za peko na žaru, vlaganje, filanje in solato. Sorta je rezistenta na bolezni.

Posebne paprike


MAVRAS F1
Temno vijolična eksotična paprika tipa babure. Njeno meso je hrustljavo, sladkega in svežega okusa. Je zelo uporabna v kulinariki. Teža plodov je od 140 do 180g. Primerna je za vzgojo na prostem in v zaščitenih prostorih.