Čili

(Capsicum chinense L.)

Čili je vrsta zelo hudih plodov iz rodu paprik – Capsicum. Za rod Capsicum je značilno, da vsebujejo kapsaicine – snovi, ki dajejo plodovom pekoč okus različnih jakosti. Pikantnost vrst se meri po Scovillovi lestvici. Čili kot začimbo pridobivamo iz raznobarvnih plodov istoimenske grmičaste rastline. Sušenega, svežega ali mletega uporabljamo za začinjanje različnih jedi ali kot dekoracijo.


CALABRESE F1
Zelo pekoči hibrid, cenjen kot feferon, uporaben v kuhinji za polnjenje, solato ali pečenje kot predjed. Izredno rodovitna in rustikalna rastlina. Plodovi so majhni, okrogli in zelene barve. V rdeče se obarvajo, ko dozorijo. Pekoči tip calabrese tondo picante. Je zelo roden čili in enostaven za vzgojo.

KAJENSKI POPER
Je vrsta čilija oz. pekoče paprike, ki naredi do 8 cm dolge, v tehnološki zrelosti izrazito rdeče plodove, ostrejšega okusa. Stene plodov so tanke. Raste v majhnih grmičkih in je zato primeren tudi za vzgojo v cvetličnih lončkih.

HABANERO
Zelo pekoči tip čilija. Zeleni plodovi se v tehnološki zrelosti obarvajo oranžno, rdeče, belo ali rjavo – odvisno glede na posamezno sorto. Plodovi so zelo aromatičnega okusa, dolgi do 5 cm. Lahko jih nasadimo tudi v okrasne lonce in jih izpostavimo sončnim legam.

TRINIDAD SCORPION
Je čili, katerega uvrščamo med sam vrh po Scovillovi lestvici pikantnosti. Ime «škorpijon« nosi po tem, ker njegova koničast konec čilija, spominja na škorpijonov zadek.