Čebula

(Allium cepa L.)

So rastline iz družine lukovk, ki se na široko uporabljajo v prehrani. So nezahtevna vrtnina za vzgojo, za dober pridelek pa je treba biti pozoren predvsem na gnojenje in sajenje. So toplotno nezahtevne vrtnine, ki imajo rada rahla, dobro odcedna tla.


BELA ČEBULA TOLUCA F1
Čebula z edinstveno svetlečo belo bravo. Ima odlično produktivnost v različnih rastnih pogojih. Dozoreva v 70 dneh po sajenju. Čebulnice so okrogle in velike. Rastlina ima tanek vrat in se lahko skladišči do aprila. Namenjena je za svežo porabo, predelavo in dolgoročno shranjevanje. Daje stabilne pridelke in je tolerantna na uhajanje v cvet.

RDEČA PTUJSKA ČEBULA
Je slovenska najbolj znana in razširjena čebula, ki izvira iz SV Slovenije. Je srednje pozna sorta, ki dozori v 75 dneh po sajenju. Čebula je okroglo ploščate oblike z rdeče-rjavimi ovojnimi luski in rožnatimi listi. Odlična je za skladiščenje.

RJAVA ČEBULA EXHIBITION F1
Je srednje zgodnja čebula z odličnim okusom. Je debelejša sorta čebule, ki doseže težo med 1 do 1,5 kg in tako vsestransko uporabna. Namenjena je predvsem za svežo uporabo. Pri tej sorti, zaradi njene velikosti, upoštevajte minimalni sadilni razmak 10 cm.

STOLETNA ČEBULA (Allium fistulosum L.)
Je sorodnica čebule, ki ne razvije klasičnih čebul, ampak ima votle liste in votlo belo steblo. Je nezahtevna za vzgojo. Namesto čebule jo uporabljamo kot dodatek k solatam ali različnim drugim jedem.

ŠALOTKA (Allium cepa var. agreggatum L.)
Šalotka je vrtnina, ki izhaja iz družine čebulnic. Za njo je značilno da razvije večje število manjših čebulnic, ki so zrastle v šope. Od čebule se razlikuje po tem, da je od nje zgodnješa, ter manj ostrega okusa. Sadike imajo rade dobro odcedna tla, nikakor je ne smemo dognojevati s hlevskim gnojem, saj ga ne prenaša. Za svežo porabo lahko uporabljamo tudi njeno zeleno listje.