Radiči

(Cichorium intybus L.)

Rdeči radič je zaradi svojega prijetnega, intenzivnega okusa in dekorativne rdečebele barve listov vsestransko priljubljen. Sadika naredi odprto listno rozeto in glavo z zunanjimi listi, ki je velika približno kot pest, trdna in tehta od 200 do 600 g.

Pri sestavinah v radiču je potrebno omeniti predvsem minerale fosfor, železo, kalij, kalcij, provitamin A, vitamin C, predvsem pa hranilno-fiziološko pomembno grenčično snov intibin. Ta grenčična snov se nahaja v belih rebrih listov in daje radiču njegov močan trpko-grenek okus.


Rdeči radiči


PALLA ROSSA 2 – 60 dnevni
Je zgodnja sorta rdečega glavnatega radiča. Okrogle glave so temne, vinsko rdeče barve. Posamezen plod dosega težo do 300g. plodovi dozorijo v cca 60 dneh po presajanju, so odličnega, malenkost grenkega okusa.

PALLA ROSSA 3 – 90 dnevni
Je zgodnja do srednje pozna sorta rdečega glavnatega radiča, primerna za vzgojo v poletnem času. Kompaktne okrogle glave so temno rdeče vinske barve z belimi žilami, ki dosežejo težo do 350g. Pobiramo ga 90 dni po presajanju.

PALLA ROSSA 5 – 110 dnevni
Pozna sorta rdečega glavnatega radiča. Pridelki so izredno izenačeni, lepe rdeče barve z belimi žilami in rezistenčni na nizke temperature. Razvije kompaktne okrogle glavice, ki dosegajo težo med 250 in 300g. Pobiramo ga 110 dni po presajanju.

LEONARDO – 100 dnevni
Je radič, z velikimi okroglimi glavami, temno rdeče barve. Naredi kompaktne in velike glavice, ki so okroglo do okroglo ploščate oblike, dobro zaprte in izenačne, rahlega grenkastega okusa. Primeren je za jesensko pridelavo. Lahko ga pobiramo skozi daljše časovno obdobje, priporočamo ga tudi za krajše skladiščenje.

ROSSA DI VERONA GIULIETTA – 85 dnevni
Rdeči radič, ki v svoji rastni dobi izoblikuje okroglo – ovalno obliko glave. Njegovi listi so vinsko rdeče barve, dosežejo pa težo do 300g. Sorta je primerna za poletno in jesensko pridelavo. Pobiramo ga 85 dni po presajanju.

ROSSA DI TREVISO PRECOCE – TREVIŠKI RADIČ (rdeči štrucar)
Je zgodnja sorta rdečega prezimnega radiča. Ne oblikuje glave, ampak so njegovi listi podolgovate, suličaste oblike in primerni za zgodnje rezanje. V vegetacijskem času oblikuje majhno rozeto, ki nato prezimi.


Zeleni radiči


PAN DI ZUCHERRO (ŠTRUCAR) – 60 dnevni
Radič zelene barve, ki ob zrelosti naredi svojo značilno valjasto glavo – štruco. Dozori v 60 dneh po sajenju. Teža posamezne glave je cca 700g. Ima lepe, široke in mehke zelene iste, glava pa ob koncu zrelosti postane rumeno bela. Na prostem zdrži do decembra. Namenjen je sveži potrošnji, hkrati pa se odlično obnese če ga skladiščimo.

URANUS F1 – 6o dnevni
Je radič temno zelene barve, namenjen jesenski pridelavi. Najprimernejši čas sajenja je meseca julija ali v začetku meseca avgusta. Velike štruce zrastejo do 50 cm v višino. Je odporen na nižje temperature in prenese tudi malo mraza.

PALLA BIANCA
Srednje zgodnja sorta glavnatega zelenega radiča. Rastlina je bujne rasti, s svetlo zelenimi listi in kompaktno, ne preveč zbito glavo. Je odličnega, malenkost grenkega okusa.

TRŽAŠKI SOLATNIK
Je radič rezivec, katerega svetlo zelene liste režemo skozi celo leto. Sicer je pri nas manj uveljavljen, vendar je njegova prednost v tem, da so njegovi listi gladki in se zelo dobro obraščajo, tako da ga lahko sadimo že v aprilu in ga uživamo skozi celo poletje. V kolikor ga posadimo poleti, ga lahko jemo pozno v jesen, saj zelo dobro prenaša nizke temperature.

Pisani radič


CASTELFRANCO
Pisani glavnati radič. Oblikuje prikupne glavice, zeleno rumene barve s tipičnimi rdečimi pegami. Posamezna glava dosega težo do 230g. Sorta je primerna za poletno in jesensko pridelavo, za vzgojo na prostem ali v rastlinjaku. Odličen za siljenje.