Paradižniki

(Solanum lycopersicum L.)

Dolgo poimenovan kot sadež ljubezni ali zlato jabolko (iz tega izvira tudi italijansko ime pomodoro), je dobil ime paradižnik šele v 19.stoletju. Je sočen sadež, bogatega okusa, ki je eden najpomembnejših in najzanimivejših zelenjav naše kuhinje.

Sadike paradižnika so krepke enoletnice, katerih stebla zrastejo tudi do 4m visoko. Na sadiki rastejo poganjki, dolgi okrog 10 cm, na katerem v socvetju cveti od 5 do 15 cvetov.

Paradižnik sadimo na prosto, ko so nočne temperature nad 7°C, temperatura tal pa vsaj 10°C in ni več nevarnosti slane. Primerna razdalja za sajenje paradižnika je 80 cm med vrstami in 50 cm v vrsti. Pregosta saditev sadik povzroči višjo rast, saj se rastlina »bori« za svetlobo in zrak.

Paradižnik spodbuja delovanje želodca, trebušne slinavke in jeter, poleg tega spodbuja apetit. Previdni moramo biti z zelenimi deli paradižnika, ki vsebujajo solanin, le-ta pa lahko povzroči glavobol in slabost.


Zgodnji paradižniki


ARLETTA F1
Zgodnji tip paradižnika. Plodovi so srednje veliki, ploščato okrogli, lepe rdeče barve, z rahlim zelenkastim obročem. Na rastlini zrastejo mesnati in okusni plodovi, težki od 150 do 160 g, ki so odporni na pokanje. Primeren je za vzgojo na prostem in v rastlinjakih.

FANTASIO F1
Je zgodnja sorta visokega paradižnika. Sadeži so okrogle oblike, čvrsti in odporni na pokanje. Dosegajo težo med 130 in 150g. So izjemno aromatični in sočni, namenjeni pripravi solat in raznovrstnih italijanskih ali domačih jedih.

NEMO-NETTA F1
Hibrid indeterminantnega debeloplodnega tipa zgodnjega paradižnika. Zelo kvalitetni plodovi so okrogli, intenzivne rdeče barve in teže od 180 do 220g. Ta sorta paradižnika je namenjena vzgoji v rastlinjakih ali na prostem. Za rast potrebuje oporo. Plodovi so zelo okusni in sočni.

NOVOSADKI JABUČAR
Je zgodnji, visoko rastoči paradižnik z zelo velikmi plodovi, ki dosegajo povprečno težo od 150 do 200 g. Plodovi atraktivne rdeče barve so okrogli, debeli in izredno okusni. Sadež je najbolj primeren za svežo uporabo.

BRILLIANT F1
Je zgodnji grozdast paradižnik zelo odprtega habitata. Povprečna teža plodov je od 150 do 180 g. Sadeži so intenzivne in atraktivne rdeče barve, zelo čvrsti ter odporni na pokanje. Rastlina je odporan na botrytis, glive in uvelost. Primeren je za vzgojo na prostem in v rastlinjaku.

BELLE F1
Standardni zgodnji hibrid paradižnika. Je enostaven za pridelavo. Plodovi so izenačeni, ploščato okrogle oblike in dosegajo 200-220g. Pomembna lastnost plodov je odlična skladiščnost. Barva je sijoča in intenzivno rdeča.

DEGHEIO F1
Paradižnik imenovan tudi kot paradižnik prihodnosti. Je zgodnji hibrid tipa marmande. Plodovi tega paradižnika so rebrasti, mesnati in dosegajo povprečno težo od 200 do 240g. Zraven sveže uporabe, je idelaen tudi za žar in gratiniranje.

GRISELDA F1
Griselda je indeterminanten standarden tip zgodnjega paradižnika. Plodovi so težki od 280 do 320g, ploščato okrogle oblike, čvrsti in odporni. Rastlina je močna in vitalna, ter daje visok in kakovosten pridelek, odporen na različne rastne pogoje.

PINK ROCK F1
Je indeterminanten tip zgodnjega rose paradižnika. Plodovi vrhunske kvalitete so zelo izenačeni, težki od 250 do 350g. Sorta je zelo odporna na različne bolezni. Primeren je za pridelavo od zgodnje spomladi, do pozne jeseni, na prostem ali v zaščitenih prostorih. V vegetacijski dobi potrebuje za rast oporo.

Srednje-zgodnji paradižniki


OPTIMA F1
Srednje pozni paradižnik, ki oblikuje velike okrogle plodove, ki dosežejo težo od 200 do 250 g. Plodovi so čvrsti, okusni in aromatični, ko dozorijo pa dobijo lepo živo rdečo barvo. Rastline so močne in zdrave, sadeži pa odporni na pokanje. Primeren je tako za pridelavo na prostem kot tudi v zaščitenih prostorih.

VIVA F1
Indeterminanten, mesnat tip srednje zgodnjega paradižnika, ki dobro nastavlja cvetove tudi pri visokih temperaturah. Plodovi so enotno obarvani, čvrsti. ploščato okrogle oblike, težki od 250 do 280g. Rastlina je rezistentna na uvelost in mozaični virus. Primeren je za vzgojo na prostem ali zaščitenih prostorih.

BIG BEEF F1
Je visok, indeterminanten paradižnik s plodovi teže 220-300 gr. Plodovi so okroglo ploščati, zelo mesnati in okusni ter brez zelenega obroča. Paradižnik je prilagodljiv in se ga lahko goji v različnih pogojih pridelave (na odprtem, pokriti prostori), kjer daje lep in okusen pridelek. Big Beef je zaradi svoje vsestranskosti popularen paradižnik v pridelavi.

EKSTASIS F1
Mesnat, indeterminanten tip srednje zgodnjega paradižnika. Plodovi so ploščato okrogle oblike in težki od 250 – 300g. Rastline so zelo močne in vitalne ter imajo visoko razvito toleranco na bolezni in različne vremenske pogoje. Plodovi, ki rastejo v grozdih so čvrsti in enotno atraktivno rdeče obarvani. Sorta je primerna za vzgojo na prostem ali v zaščitenih prostorih.

CHEROKEE F1
Srednje zgodnji paradižnik, srednje odprtega habitusa, ki nam da je sočne, okrogle plodove, teže med 140 in 160g. Ta tip grozdastega paradižnika je primeren za klasično pridelavo na prostem ali v zaščitenih prostorih.

GRAPOLO F1
Je okrogel paradižnik, ki raste v grozdih. Je zelo dobrega okusa in je eden izmed najbolj priljubljenih v Italiji. Na enem grozdu raste od 6 do 8 plodov. Sadeži se pobirajo v čudovitih grozdih, so sočni in okusni. V času zrelosti preidejo v intenzivno rdečo bravo. Dosegajo težo cca 150 g.

ASYA F1
Srednje zgodnja sorta paradižnika, kratkih internodijev in močnega vegetativnega porasta. Uniformni plodovi so izjemno kvalitetni, čvrsti ter aromatičnega okusa. Dosegajo težo med 300 do 350g. Sorta je primerna za vzgojo na prostem ali v zaščitenih prostorih. Rastlina za rast potrebuje oporo.

Pozni paradižniki


SAINT PIERRE
Je pozen, visok in bujen paradižnik, ki ga odlikuje obilna rodnost. Plodovi so rahlo ploščato okrogli, mesnati, izrazito sladkastega in prijetnega okusa. Teža sadežev je od 130 do 150 g. Zraven sveže uporabe in za solate, je primeren tudi za omake, sokove in koncentrate.

VOLOVSKO SRCE – VAL
Slovenski, visok, bujen in mesnat pozen paradižnik. Je bogatega in aromatičnega okusa. Plodovi so dišeči, značilne “srčaste oblike”, bleščeče rdeče-roza barve.

Češnjevi paradižniki


PAKI F1
Izjemen hibrid češnjevega paradižnika, ki nam daje visok pridelek okroglih sadežev, lepe svetleče barve in teže do 30 g. Primeren je za solate, koktail ali okusne omake.

SWEET MILLION F1
Zgoden češnjev paradižnik. Je zelo roden in bujen. Plodovi so svetleče rdeče barve, odličnega okusa, teže od 15-20 g, ki ne pokajo.

BLACK CHERRY
Zelo rodoviten češnjevec atraktivne črne barve, ki vsebuje veliko antociana – koristne snovi, ki upočasnjuje kopičenje prostih radikalov. Sadeži so popolnoma okrogli in gladki. Ko zorijo, spreminjajo bravo od temno rdeče do skorajda črne. Imajo izrazit, sočen okus. Plodovi dosegajo težo do 20 g.

Pelati


BAKARA F1
Je sorta pelatov, ki jih odlikuje visoka rodnost in visoka stopnja vsebnosti sladkorja. Rastlina je kompaktna, odporna na bolezni in nižje temperature. Plodovi so ploščati in dosegajo težo do 110 gramov. Je srednje zgodnja sorta, primerna za vzgojo na prostem in v rastlinjakih.

SAN MARZANO
Klasična italijanska sorta pelatov je ena izmed najbolj razširjenih in priljubljenih. Plodovi so srednje veliki, čvrsti in podolgovati, primerni za pripravo okusnih omak. Dosežejo težo do 120 g. Rastline so zelo močne, za svojo rast pa potrebujejo oporo.

Posebni paradižniki


TOTEM – NIZKI PARADIŽNIK
Paradižnik Totem je sorta paradižnika, primerna za vzgojo za tiste, ki imajo majhne vrtove ali balkon z lego na sončni strani, saj paradižniki potrebujejo topel prostor za rast. Je zelo nizko rastoč, saj v višino zraste le od 45-90 cm. Je srednje zgodnja sorta, z okusnimi rdečimi plodovi.

RED PEAR
Majhen paradižnik v obliki hruške, ki je idealen za dekoracijo ali cocktail. Zgodnja, močno rastoča sorta, ki nam daje bogat pridelek plodov, ki dosegajo težo okrog 30g. Primeren je za gojenje na prostem ali v zaščitenih prostorih.

BLACK KRIM
Črni paradižnik imenovan tudi paradižnik večne mladosti. Sadeži vsebujejo veliko antioksidantov imenovanih antociani. So atraktivne, skorajda črne barve, debelih plodov do 220 g.

YELLOW PEARSHAPED
Ima obliko hruške in je idealen za dekoracijo. Zgodnja sorta, močnega vegetativnega porasta, z bogatim pridelkom plodov. Le-ti so izjemne, atraktivne rumene barve. Posamezen plod tehta okrog 20g. Sorta je primerna za vzgojo na prostem ali v rastlinjakih.