Feferoni

(Capsicum annuum L.)

Feferoni ali pekoče paprike, izvirajo iz skupine paprik, vendar so bistveno manjši in pekoči. Od njih se razlikujejo tudi po vsebnosti nosilca pekočega okusa – kapsaicina. Uporabljajo se kot dodatek ali priloga jedem. Praviloma so zelene ali rdeče barve, poznamo sladke, polpekoče in pekoče sorte. Vsebujejo veliko vitamina C in mineralov. Uživamo jih sveže, posušene ali vložene. So enoletnice, ki rastejo v grmičkih.


Sladki feferoni


EDES SPIRAL F1
Edes spiral je srednje zgodnja sorta. Zelo okusni feferoni so spiralaste oblike. Plodovi so svetlo rumene do svetlo zelene barve. Je sorta, ki obilno rodi. Primerni so za svežo uporabo in za vlaganje.

LOMBARDO
Lombardo so sladki feferoni rumeno zelene barve, dolgi do 15 cm, primerni za svežo uporabo in odlični za vlaganje. Izvrstno se obnesejo pri proizvodnji na prostem, saj dobro prenašajo tudi manj ugodne vremenske razmere.

Pekoči feferoni


ERIS F1
Eris so podolgovati temno zeleni pekoči feferoni, ki ob zrelosti preidejo v intenzivno rdečo barvo. Plodovi tipa “cayenne” so dolgi od 10-14cm, primerni za vzgojo na prostem ali v tunelih. Rastline so bujne rasti, ki s svojimi listi zaščitijo plodove pred ožigom sonca. Je zelo rodna sorta.