Endivija

(Cichorium endivia L.)

Endivija potrebuje za rast skromnejše rastne pogoje, kot druge vrste vrtnin. Dobro prenašajo vlago in visoke temperature. Nekatere izmed sort so rezistentne tudi na nizke temperature v hladnejših letnih časih in tako dobra zelenjava za vzgojo v najrazličnejših rastnih razmerah.

Zelene endivije


NATASCHA
Sorta endivije, ki naredi velike in bujne rozete, ki se od zunanjih listov, ki so lepe zelene barve, počasi prelijejo do njene sredice, ki je rumene barve. Sorta je primerna za setev v daljšem časovnem obdubju – od začetka poletja do pozne jeseni.

NUANCE
Izvrstna endivija, srednje velikosti, svetlo zelenih listov in močne rumene sredice. Dozori v 82 dneh od presajanja. Primerna je za zgodnjo spomladansko in pozno jesensko pridelavo na prostem ali v rastlinjakih.

ESKARIOL ZELENA
Kopasta zelena endivija, katere sredica se ne obeli, ampak vseskozi ostaja čudovite zelene barve. Njene rozete so dobro izpopolnjene. Je kasnejša sorta, ki je primerna tudi za zgodnjo zimsko pridelavo ali skladiščenje.

DEČKOVA GLAVA (Bubikopf 2)
Srednje zgodnja sorta endivije. Listi so svetli, rumeno zelene barve, izredno mehki in tvorijo kopaste rozete. Primerna je za pridelavo pozno poleti in jeseni. Pridelki so veliki in odlične kakovosti.

DALMATINSKA KOPICA
Ima bujno rozeto, s polpokončnim položajem listov. Ker ima daljšo vegetacijsko dobo in izrazito odpornost na mraz i hladnejše temperature, je tudi njen čas spravila lahko kasnejši. V tehnološki zrelosti je glavica težka od 300 do 350 gramov. Zardi nežnejšega osrčja listov glave, je izjemno okusna in kvalitetna. Dozori v 75 dneh po presajanju.

Rumene endivije


ESKARIOL RUMENA
Tipična endivija svetlozelenih listov, ki se hitro obelijo. Oblikuje velike kopaste rozete. Primerna je za poletno in jesensko pridelavo, saj je odporna na sušo in nižje temperature.

Kodrolistne endivije


ROSY
Kodrolistna endivija, izenačenih pridelkov, katere listi so zelene barve, njena sredica pa je obarvana svetlo rumeno, skorajda belo. Je odlična sorta za spomladansko in poletno pridelavo. Pobiramo jo 40 do 45 dni po presajanju. Primerna je za svežo uporabo.

DEBORA
Srednje zgodnja kodrolistna endivija, primerna za poletno in jesensko pridelavo. Zunanji listi so hrustljavi, sorta pa ima odlično sposobnost samobeljenja. Debora je rezistentna na uhajanje v cvet in ožig listnih robov. Primerna je za svež trg.