Buče

(Cucurbita pepo L.)

So enoletne rastline, ki izvirajo iz rodu bučnic. Uporabljamo jih za pripravo različnih jedi in sladic. Tipični produkt teh rastlin je bučno olje. Plodovi in semena nekaterih vrst lahko uživamo v prehrani, nekatere sorte pa uporabljajo v jesenskem času za izdelavo raznih tihožitij.


POTIMARRON F1 – HOKAIDO BUČE
Oranžne buče hruškasto čebulne oblike, težke 1,5 – 2,5 kg, z oranžno rdečim mesom, ki rastejo na dolgih poganjkih. Meso je bogato s karotinom in vitaminom B1. Uporabljamo jih za pripravo različnih jedi in sladic, hkrati pa nam lahko služijo kakor dobra dekoracija. Sadimo jih spomladi.

MUSQUEE D’HIVER DE PROVENCE – MUŠKATNE BUČE
Je močna sorta buče, zelo aromatičnega okusa, ploščato okrogle oblike, ki doseže težo tudi do 8 kg. Meso te sorte je intenzivno oranžne barve, medtem ko je zunanjost ploda medlo oranžna, s sivim tonusom. Sadimo jih spomladi in zgodaj poleti.

ATLAS F1 – MASLENE BUČE
Buče v tipu »butternut«, so enostavne za gojenje in pridelavo. So zelo rodne, saj dajejo visok in kakovosten pridelek. Po obliki spominjajo na podolgovato hruško. Od zunaj so kremno bele barve, njihovo meso je oranžno. Dosežejo težo od 2 do 3 kg.

CUSTARD WHITE – PATIŠON BUČE
Plodovi so ploščato okrogle oblike z valovitim robom in lupino v kremno beli barvi. Kremno bele barve je tudi meso, ki je zelo čvrsto, a odličnega okusa. Rastlina raste v grmičku.